IoT nader uitgelegd

Onze aanname dat het begrip Individual Officiating Techniques (IoT) al goed bekend was bij iedereen bleek een wat te optimistische. Daarom de komende weken naar het seizoen toe korte toelichtingen op dit fenomeen dat FIBA geintroduceerd heeft om ons als scheidsrechters op het veld het leven een stukje makkelijker te maken.  Vandaag de eerste aflevering.
IoT is niet gebonden aan een scheidsrechtersssyteem (2po of 3po) en is er op gericht om de arbiters van dienst tools te geven om betere beslissingen te maken op het veld.

1. Afstand tot het spel
Waar voorheen nog gezegd werd dat je liefst dicht bij moest staan. Onderzoek leert echter dat het spel te snel wordt om van dichtbij de juiste beslissingen te nemen. Doel is daarom om tussen de 3 en 6 meter van het spel af te blijven.

2. Open Hoek, 45 graden ten opzichte van zij of achterlijn.
Wat altijd zal blijven is het doel om tussen de spelers door te blijven kijken. Zowel van lead als trail wordt verwacht dat zij ten opzichte van de lijn waarlangs zij bewegen een hoek van 45 graden aannemen. Op die manier zie je simpelweg meer dan als je haaks op de betreffende lijnen staat.

Zie onderstaande fotos:

 

3. Tot slot: Sta stil als je je beslissing neemt.
Wanneer je stil staat zal je concentratie toenemen, en je oogbollen zullen niet in hun kassen dansen. Dat betekent beter zicht op de situatie en dus kans op een betere beslissing.

Over een paar dagen deel 2.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *