IOT de Basis

IoT (Individual Officiating Techniques) zijn de belangrijkste aanpassing in de arbitragetechniek sinds 15 jaar. In die periode is er een duidelijke focus geweest op het ontwikkelen van 3po, en dat leidde er toe dat de kwaliteit van de beslissingen die we allemaal namen, laten we het netjes zeggen: aan erosie onderhevig was. De manier om individuele acties te beoordelen is een van de belangrijkste vaardigheden voor scheidsrechters, in 2po én in 3po. Daarom weer een stukje uitleg. In het analyseren en observeren van spelfases is het belangrijk om een aantal basis principes te volgen, en nogmaals: dit geldt voor zowel 2po als 3po.

Bewaar voldoende afstand tot het spel. – A
ls je te dicht bij komt wordt je blikveld verkleind. Daarnaast zal een actie ogenschijnlijk sneller gebeuren dan op 3 tot 6 meter afstand. Dus bewaar voldoende afstand en houd een open blikveld op de situatie. Als je een beslissing neemt, sta dan ook stil. Het stil staan tijdens een beslissing betekent scherper blikveld op de actie die je beoordeelt, en dus een betere beslissing.

Beoordeel de verdediging
Je hoofdtaak bij een activiteit met de bal is kijken of de verdediger iets illegaals doet, en daarbij de aanvaller met bal niet uit je blikveld te verliezen. (Die kan namelijk overtredingen maken waarmee hij of zij jou weer mogelijkheden geeft om het leven op het veld makkelijrke te maken, maar daarover later meer)

Heb een actieve mindset. –
Zorg ervoor dat je de belangrijke spelers in de 1 tegen 1 goed ziet, en zoveel mogelijk spelers daaromheen ook. Lead en trail gebruiken daarvoor een positie van 45° ten opzichte van de lijn die ze werken. Let op: dat betekent dat een cross-step af en toe gewenst en zelfs verstandig is!

Begrijp wat er gebeurt! – Zorg ervoor dat je snapt wanneer een actie klaar is. Pas als de actie die je beoordeeld hebt afgelopen is , ga je zowel mentaal als fysiek naar de volgende actie. Niet eerder! (Bij een jumpshot hoort ook een landing!)

Toepassen van deze principes gaan een karrevracht aan betere beslissingen opleveren. Het klinkt heel simpel en dat is het ook.

Als arbiters de duidelijke dingen in hun eigen gebied goed afhandelen,worden de beslissingen beter, en zal ‘men’ langs de kant en op de tribune (of thuis voor de stream) onze prestaties hoger inschatten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *