Fouten en overtredingen

Zoals beloofd na de post over handchecking, zouden we terugkomen met een andere tool om het leven op het veld een stukje makkelijker te maken voor arbiters. Om een heel lang verhaal kort te maken vatten we het samen in een lijfspreuk: ‘ Cover your violations!’ Grofweg gezegd hebben we in het basketball twee soorten gebeurtenissen waarvoor we geacht worden fluitend op te treden: Fouten (in alle mogelijke variaties) en overtredingen.

Iedereen zal zich realiseren dat van de eerste soort je er vijf per wedstrijd mag hebben. Niet iedereen zal er bij stilstaan dat dat betekent dat één persoonlijke fout dus niet minder dan 20% van het leven van een speler in die game betekent. Realiseer je dat even als je gaat gokken bij persoonlijke fouten.

Dan hebben we ook nog overtredingen.
Wat zeggen de regels?

 

A violation is an infraction of the rules.

Het voert te ver om elke afzonderlijke overtreding mogelijk hier helemaal te gaan lopen ontleden. Toch even een paar voorbeelden ter visualisatie, zodat u als lezer met filmpjes in uw hoofd over de verschillende overtredingen verder leest: second dribble, lopen, drie seconden, acht seconden.

Laten we voor het gemak een mooie clip uitzoeken van een situatie waarin we een loopovertreding gaan tegenkomen. Deze wordt echter niet gefloten, waarna er een fout wél gefloten wordt.


Verplaats je even in de verdedigende speler. Aanvaller maakt lopen, wordt niet gefloten en vervolgens hoor je een fluitje. Krijg jij een fout. Daar gaat één leven. Niet om emotionele reacties van spelers naar arbiters goed te praten, maar kan je er iets bij voorstellen?

Nog eentje dan. Een loopovertreding die niet gefloten wordt. De buzzer gaat, game over. Lekker als je dan als verdedigers wedstrijd zeven van de playoffs aan je neus voorbij ziet gaan door zo’n loopovertreding!

Voelen we het belang van het juist coveren van overtredingen? Voelen we het belang van een ogenschijnlijk kleine call?? Mooi.

Dan nog even dit. Waar houden teams zich door de week heen op trainingen mee bezig?? Vergis je niet: Zelfs op afdelingsniveau zijn er spelers en teams die flink wat uren maken. Misschien speel of train je zelf ook nog wel. Waar train je dan op als je met je vrienden/vriendinnen in de zaal staat?

Goede kans dat het gaat om fundamentals: dribbelen, dribbelstart, passen, vangen etcetera.

Zoek eens een willekeurige wedstrijd op tweede divisienivo of hoger op en kijk eens wat er gebeurt als de arbiters een overtreding fluiten, en wat er gebeurt als arbiters een fout fluiten. In de overgrote meerderheid van de gevallen zal de focus van spelers en coaches bij een overtreding naar de speler gaan, terwijl bij fouten de focus naar de arbiters gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *