Open brief: Fluit aan de wilgen

Kuut: Van 5×5 naar 3×3

Na ruim 200 wedstrijden op het hoogste niveau komt er een eind aan de 5×5 carrière van arbiter Joske Kuut, die in 2015 nog actief was tijdens de Supercup Final 4 Euroleague Women. Middels een open brief onder de ‘ lees meer’ kondigt de voormalig speelster van Twente Dragons, Perik Jumpers en Jugglers haar afscheid aan. 

Fluit aan de wilgen

Als 25-jarig, onervaren meisje (ja, want zo voelde ik me destijds), werd ik in 2008 in de heren eredivisie voor de leeuwen gegooid. Wat was dat spannend en moeilijk die eerste jaren. Het was hard werken: conditioneel gezien(ben niet de snelste), maar ook door elke week mijn wedstrijd te evalueren van minuut tot minuut, om te leren van mijn fouten. In die jaren werkte ik toe naar een nog hoger doel: Fiba scheidsrechter worden. In februari 2013 werd deze droom werkelijkheid. Tijdens mijn, overigens korte, Fiba tijd heb ik in landen gefloten als: Gibraltar, Litouwen, Polen, Hongarije, Kroatië, Slovenië, Duitsland en België. Het hoogtepunt was de Supercup fluiten in oktober 2015, waarbij ik Euroleague Women heb staan fluiten. Prachtige herinneringen heb ik daar aan overgehouden. In de DBL floot ik ondertussen ook mooie wedstrijden in de Play Offs (zelfs meerdere seizoenen in de finale gestaan, wat een geweldige sfeer!) en de Supercup.

Maar ondertussen kwam ik veel hindernissen tegen, zoals moeilijke collega’s, kritiek op social media, en positieve en negatieve discriminatie. Hiermee omgaan was natuurlijk een uitdaging.

Ik was misschien niet de allerbeste ref volgens het publiek, maar wel oprecht, hardwerkend, sociaal en vooral neutraal. Het heeft mij nooit uitgemaakt wie een wedstrijd won; ik hoopte altijd op een game met mooi basketbal.

Mijn carrière is echter nog niet voorbij, ik wil me gaan richten op het fluiten bij 3×3. Dus jullie zijn nog niet helemaal van me af. 😉
See you on court!

Joske Kuut

8 gedachten over “Open brief: Fluit aan de wilgen”

  1. Ik waardeer het Joske dat jij zo open jouw argumentatie naar buiten brengt. Veel over die slangenkuil gehoord en erover met Haico gesproken. Wijs besluit, laat je niet gek maken en succes bij het 3×3.

  2. Joske heel veel plezier met het gaan fluiten bij 3 x 3 wedstrijden en bedankt voor de leuke tijd die tijdens de wedstrijden met jou heb mogen delen..Jan korver van New Heroes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *